Buffy-testy
Buffy - test2
23. července 2008 v 21:22 | LuckaTest
16. prosince 2007 v 16:32 | LuckaKolik bylo Buffy let na začátku seriálu?
a:15
b:16
c:17
2. Jak se Buffy dozvěděla, že je Angel upír?
a:řekla jí o tom upírka Darla
b:v boji se jeho tvář proměnila v upíra
c:během polibku se jeho tvář proměnila v upíra
a:15
b:16
c:17
2. Jak se Buffy dozvěděla, že je Angel upír?
a:řekla jí o tom upírka Darla
b:v boji se jeho tvář proměnila v upíra
c:během polibku se jeho tvář proměnila v upíra
3. Co upírům neublíží
a:svěcená voda
b:pobyt v kostele
c:sluneční světlo
b:pobyt v kostele
c:sluneční světlo
4. Jakou 1. věc dal Angel Buffy?
a:prsten
b:bundu
c:křížek
5.Jak se jmenoval Angelus, když byl ještěčlověkem?
a:Angelus
b.Liam
c:Lindsey
6. S kým se Buffy seznámila nejdřív?
a:s Willow
b:s Alexem
c: Cordélií
7. Kdo to byl Jesse?
a:Alexův přítel
b:Buffyn mrtvý pozorovatel
c:Cordeliína životní láska
8. Willow je ..... ?
a: křesťanka
b:židovka
c:muslimka
9. V jakém městě se seriál odehrává?
a:Clevelandu
b:Sunnydane
c:Sunnydale
10. Kde vyrůstal Giles?
a:v Americe
b:v Anglii
c:v Irsku
Správné odpovědi:1:b, 2:c, 3:b, 4:c, 5:b, 6:b, 7:a, 8:b, 9:c, 10:b
Vyhodnocení:
10 - 9 bodů: Jsi fakt super Buffy fanda, jde vidět, že tě seriál Buffy bavi :D
8 - 6 bodů : Neni to sice nejlepsi , ale je to dobre každý nemusí být fanda :-/
5 - 0 bodů : Tohle nedopadlo zrovna nejlíp nezoufej a udělej si ten test jeste jednou:-)