close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
 

Test

16. prosince 2007 v 16:32 | Lucka |  Buffy-testy
Kolik bylo Buffy let na začátku seriálu?
a:15
b:16
c:17

2. Jak se Buffy dozvěděla, že je Angel upír?
a:řekla jí o tom upírka Darla
b:v boji se jeho tvář proměnila v upíra
c:během polibku se jeho tvář proměnila v upíra
3. Co upírům neublíží
a:svěcená voda
b:pobyt v kostele
c:sluneční světlo

4. Jakou 1. věc dal Angel Buffy?
a:prsten
b:bundu
c:křížek



5.Jak se jmenoval Angelus, když byl ještěčlověkem?
a:Angelus
b.Liam
c:Lindsey

6. S kým se Buffy seznámila nejdřív?
a:s Willow
b:s Alexem
c: Cordélií

7. Kdo to byl Jesse?
a:Alexův přítel
b:Buffyn mrtvý pozorovatel
c:Cordeliína životní láska

8. Willow je ..... ?
a: křesťanka
b:židovka
c:muslimka

9. V jakém městě se seriál odehrává?
a:Clevelandu
b:Sunnydane
c:Sunnydale

10. Kde vyrůstal Giles?
a:v Americe
b:v Anglii
c:v Irsku

Správné odpovědi:1:b, 2:c, 3:b, 4:c, 5:b, 6:b, 7:a, 8:b, 9:c, 10:b

Vyhodnocení:
10 - 9 bodů: Jsi fakt super Buffy fanda, jde vidět, že tě seriál Buffy bavi :D
8 - 6 bodů : Neni to sice nejlepsi , ale je to dobre každý nemusí být fanda :-/
5 - 0 bodů : Tohle nedopadlo zrovna nejlíp nezoufej a udělej si ten test jeste jednou:-)


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Anketa

Libi se vam muj novy desing?

Ano 46.9% (23)
Celkem ujde 18.4% (9)
jo 6.1% (3)
Jde to 16.3% (8)
Ani ne 8.2% (4)
Ne 4.1% (2)

Komentáře

1 monca monca | Web | 17. prosince 2007 v 15:00 | Reagovat

ahoj začni si shánět hlasy do SONB

2 lucka lucka | Web | 17. prosince 2007 v 15:19 | Reagovat

tak jak jste dopadli??

3 Buffy-slayer Buffy-slayer | Web | 17. prosince 2007 v 15:26 | Reagovat

10 bodů!!!:))

4 lucka lucka | Web | 17. prosince 2007 v 15:27 | Reagovat

pekne

5 doews doews | 17. prosince 2007 v 16:13 | Reagovat

taky 10bodu :) jupi

6 Veronika Veronika | Web | 17. prosince 2007 v 17:49 | Reagovat

Plný počet bodů:-)

7 adelushka adelushka | E-mail | 18. prosince 2007 v 21:01 | Reagovat

0 bodu nedivam se na to :-D

8 Veronika Veronika | 24. července 2008 v 9:31 | Reagovat

je to hruza

9 terkulinka terkulinka | 22. října 2008 v 19:14 | Reagovat

plnej počet bodů

10 Buffy Anne Summers Buffy Anne Summers | 18. srpna 2010 v 12:23 | Reagovat

juchů 10 bodůů

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama